Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Stříbrný poklad ze Smíchova připadl Praze

Rada na zasedání rozhodla, že předměty patřící do nalezeného pokladu se stanou majetkem města Prahy a že se stanou součástí sbírek městského muzea, které o ně bude dále pečovat. Celková cena pokladu byla vyčíslena na 6,28 milionu korun českých.

Rada na zasedání rozhodla, že předměty patřící do nalezeného pokladu se stanou majetkem města Prahy a že se stanou součástí sbírek městského muzea, které o ně bude dále pečovat. Celková cena pokladu byla vyčíslena na 6,28 milionu korun českých. Proto se radní rozhodli vyplatit nálezné třem ženám, které poctivě objev nahlásily. Každá z nich dostane dvě stě tisíc korun.

„Přestože Praha nemá povinnost nálezce obdarovat, je správné, že tak učinila. Nálezci poctivým jednáním přispěli k tomu, že se Praha stala vlastníkem hodnotných věcí,“ komentoval udělení nálezného Václav Novotný, radní za TOP 09. Doufá, že tak budou motivování další případní nálezci, aby neporušovali zákon a nález nahlásili.

Součástí pokladu jsou historické mince od pražských grošů ze 14. století (razily se za vlády Václava IV.) až po pruské tolary a ruské rubly, dále se v něm nachází stříbrné příbory, flakonky na voňavky, podnosy, tácy, poháry, svícny, náramky a další šperky. Předměty pocházejí většinou z první poloviny dvacátého století, poklad byl ukryt pravděpodobně před druhou světovou válkou nebo před rokem 1948.

„Jedná se pravděpodobně o pozůstatek ze stříbrařské dílny,“ domnívá se kurátorka Muzea hlavního města Prahy Pavla Státníková. Některé předměty totiž nemají samostatně moc velkou cenu, ale v dílně mohly být dále zpracovány a zhodnoceny. Muzeum si cení sbírky jako celku, jako dokladu o působení řemeslné dílny a o její historii.

Pracovníci muzea chtějí nyní sbírku důkladně prozkoumat a teprve potom vystavit. Nevylučují ani sepsání publikace o působení dané stříbrařské dílny v Praze.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio