Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Studenti dali Dobešovi košem, schůzku odmítli

Týden neklidu měl být ukončen diskuzí studentů s ministrem školství v Národní technické knihovně. Studenti si ale postavili hlavu a setkání, které naplánovalo soukromé vydavatelství Studenta, se nechtěli zúčastnit. „Já vůbec nevím, s kým tam vlastně bude (Dobeš) jednat.

Týden neklidu měl být ukončen diskuzí studentů s ministrem školství v Národní technické knihovně. Studenti si ale postavili hlavu a setkání, které naplánovalo soukromé vydavatelství Studenta, se nechtěli zúčastnit. „Já vůbec nevím, s kým tam vlastně bude (Dobeš) jednat. Pořádá to agentura Studenta, která vydává podivné průzkumy, které by hned každý sociolog hodil do koše, a zveřejňuje je ve svém diskreditačním časopise. Podle mne to Dobeš dělá jen proto, aby se vytvořil mediální obraz 'vždyť já s vámi jednám, tak o co vám jde'," kritizoval Jan Gruber z iniciativy Za svobodné vysoké školy.

Podobně se k celé věci staví i studentská komora Rady vysokých škol, které se nelíbí, že organizátorem akce měla být soukromá firma. Konkrétně jde o společnost s ručením omezeným, která vydává magazín pro studenty. Ta prý měla stanovit i účastníky jednání. Hovoří se také o souvislosti jednatele společnosti Adama Kožely s lidmi z ministerstva a stranou Věci veřejné – podle serveru Česká pozice je Kožela expřítelem Kristýny Kočí a spolupracovníkem Víta Bárty.

Studenti svým postojem ukázali, že přestože chtějí projednat plánované reformy a k problematice se vyjádřit, vyžadují jednání na jisté úrovni. Za jejich snahu o pozornost dovoláváním se pod okny Úřadu vlády ministra školství a vyzýváním pokřikem: „Vylez ven!“, se s narychlo uspořádanou schůzkou nespokojili a ukázali svou hrdost. Dobeše odmítnutí zklamalo. „Vyjadřuji nad tím politování, byl jsem připraven se toho kulatého stolu zúčastnit," sdělil ke svému záměru ministr.

Meeting byl prezentován jako hotová věc, ne jako domluvená schůzka. Pozitivně ji přijali pouze dva zástupci, přesto zbytek svou přítomnost neslíbil, čili ani tak úplně nešlo o odmítnutí, jak vykreslují mnohá média. A co se ministra týče, Dobeš bývá poslední dobou médii vykreslován dosti nelichotivým způsobem, což by jedno setkání nejspíš stejně nijak závratně neovlivnilo.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio