Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Studenti plzeňských práv podali ústavní stížnost

„Je to hazard se životy a se vzděláním takřka dvou tisíc studentů,“ vyjádřil se Jakub Sivák pro ČTK jako jeden ze studentů. Po téměř dvaceti letech existence by skončila právnická škola a zničila tak sen o budoucnosti mnoha studentům.

„Je to hazard se životy a se vzděláním takřka dvou tisíc studentů,“ vyjádřil se Jakub Sivák pro ČTK jako jeden ze studentů. Po téměř dvaceti letech existence by skončila právnická škola a zničila tak sen o budoucnosti mnoha studentům. Navíc by utrpěla už tak pošramocená pověst absolventů, kteří se stali obětí mediální aféry.

Ǔstavní soud zatím stížnost nedostal, alespoň podle mluvčího Vlastimila Göttingera. Až ji dostane, bude trvat ještě několik měsíců, než se jí bude zabývat a než vynese rozsudek. Do té doby by měl stěžovatel vyčerpat všechny zákonné způsoby, jak se domoci svých práv, a zároveň musí prokázat, že napadaný fakt zasahuje do jeho základních práv a svobod.

„Pod petici za záchranu fakulty už se od minulého čtvrtka podepsalo přes 800 studentů a pedagogů (zhruba polovina). Petice je na vrátnici fakulty a bude kolovat opět ve středu na demonstraci,“ řekl z řad studentstva Michal Volf pro ČTK. Plzeňští studenti mají podporu i organizací jako je Studentská unie, jejíž stanovisko říká, že akreditační komise svým rozhodnutím vážně poškozuje současné studenty. Podle unie by se měl stát soustředit na potrestání skutečných viníků a netrestat poctivé studenty.

Studenti ve svém prohlášení poukazují na nepřiměřenost rozhodnutí akreditační komise. Podle nich například nebyla nikdy přítomna na výuce a tedy nemůže objektivně posoudit její kvalitu, nepřihlédla k množství reforem, k nimž došlo od vypuknutí aféry v roce 2009, a nedala možnost novému děkanovi Jenu Paulymu, aby s novým vedením fakulty započal další reformní kroky.

Přes to všechno je budoucnost fakulty nejasná. O tom, jestli budou studenti úspěšní u soudu či jestli k němu vůbec dojde, lze pouze spekulovat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio