Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Továrny budou ovzduší znečišťovat zdarma, zaplatí domácnosti

S koncem roku 2015 by mohla firmám skončit i povinnost plateb za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a těkavých organických látek do ovzduší. Za tuhé znečisťující látky pak nebudou muset platit od konce roku 2021.

S koncem roku 2015 by mohla firmám skončit i povinnost plateb za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a těkavých organických látek do ovzduší. Za tuhé znečisťující látky pak nebudou muset platit od konce roku 2021. Docela paradox vzhledem k tomu, že původní plán byl zvyšovat ceny až na 3,5 násobek jejich aktuální výše. Zásadně proti je i Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha, který říká, že poslanci nechají projít bez poplatků největší producenty smogu – hutě a uhelné elektrárny.

Naopak více si kontroly posvítí na domácnosti, konkrétně na majitele kotlů na tuhá paliva. „Od roku 2016 všichni, kteří doma topí tuhými palivy, budou muset provádět každé dva roky revizi," hlásá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. V praxi to znamená, že domácnost navštíví servisní technik, který rozhodne o případné opravě či rovnou o vyřazení kotle. Kdo má doma kotel nižší třídy než tři, by měl začít šetřit 80 tisíc na kotel nový. Čas mají do roku 2022. Taková investice by se mohla majitelův vrátit díky jeho větší výhřevnosti asi za 15 let.

Zrušit poplatky těm, kteří se o znečištění ovzduší zasluhuje nejvíc, už je hodně velká ironie. Tím spíš, když velkého znečišťovatele stát „opomene“ a svou pozornost obrátí na druhého v podobě domácností. V celé záležitosti chybí jakýkoli rozumný význam, jestli ho najde Senát, to se ještě uvidí.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio