Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Týc ze skupiny Ztohoven nastoupil do vězení

Nekonvenční umělecká skupina Ztohoven se proslavila simulací nukleárního výbuchu ve vysílání České Televize nebo projektem Občan K., kdy dvanáct členů skupiny žilo půl roku pod cizí identitou včetně účasti voleb, získání zbrojního průkazu nebo uzavření sňatku.

Nekonvenční umělecká skupina Ztohoven se proslavila simulací nukleárního výbuchu ve vysílání České Televize nebo projektem Občan K., kdy dvanáct členů skupiny žilo půl roku pod cizí identitou včetně účasti voleb, získání zbrojního průkazu nebo uzavření sňatku. Za všechny tyto akce byla podána trestní oznámení, skupina byla ale vždy osvobozena.

Ne tak Roman Týc, pravým jménem David Hons, který byl v roce 2007 hlavním aktérem projektu Semafory, při němž vyměnil skla na padesáti pražských semaforech pro chodce z normálních na upravená s různými figurkami – například vedoucími psa nebo dítě, postavou oběšence nebo močící osoby.

Město tehdy škodu vyčíslilo na 82 tisíc korun, jež musel výtvarník uhradit, navíc však Týc dostal pokutu 60 tisíc, kterou odmítl zaplatit. Dokonce to napsal v otevřeném dopise i soudkyni zodpovědné za jeho případ, která tak musela sáhnout k jinému trestu, což bylo odnětí svobody. Roman Týc řekl, že s trestem za umělecký projev nesouhlasí, což byl důvod odmítnutí finanční pokuty. Nastoupení do vězení se ale už vyhnout nemohl.

Při nástupu do vězení na Pankráci jej vězeňská správa poslala zpátky na policii, jelikož u sebe neměl žádný doklad, který by určoval jeho identitu. Do vězení ho pak eskortovala policie, která potvrdila jeho identitu. Týc to odůvodňoval tím, že mu občanský průkaz policie před pár dny zabavila. Policie to potvrdila, umělec čelí obvinění z napadení policisty a při prošetřování policisté zabavili doklad pro podezření, že je to padělek. Stejné podezření prověřovala už kvůli uměleckému projektu Občan K., ale tehdy bylo vše v pořádku.

Roman Týc a jeho příznivci mluví o tom, že jde do vězení za svůj umělecký projev. Podobně vnímá svůj případ i Roman Smetana, který předělal reklamní plakáty politických stran na autobusech, které řídil. Soud mu původně vyměřil veřejně prospěšné práce a když odmítl nastoupit, změnil mu trest na odnětí svobody na sto dní. Případy mají shodné rysy: oba dva považují svůj čin za umělecký projev, oba zaplatili škodu, kterou majitelé vyčíslili, a oba odmítli soudem vyměřený trest.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio