Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

USA se podařilo zabít šéfa Al-Kajdy, ten se ukrýval v Pákistánu

Útok byl veden na kmenovém území Severní Vazíristán, které je známo jako jedno z hlavních center hnutí Taliban, patřícího mezi hlavní spolupracovníky Al-Kajdy. Střela Mansúra usmrtila v noci ze středy na čtvrtek ve městě Mansúra.

Útok byl veden na kmenovém území Severní Vazíristán, které je známo jako jedno z hlavních center hnutí Taliban, patřícího mezi hlavní spolupracovníky Al-Kajdy. Střela Mansúra usmrtila v noci ze středy na čtvrtek ve městě Mansúra. Čtyřicetiletý muž měl organizovat řadu atentátů v Pákistánu a sousedním Afganistánu.  Podle pakistánské tajné služby nebyl jedinou obětí útoku. Střela zabila další čtyři teroristy, kteří v době útoku přebývali v Mansúrově domu.

„Badar Mansúr zahynul při raketovém útoku v Miranšáhu. Jeho smrt je těžkou ranou pro schopnosti Al Kajdy udeřit v Pákistánu,“ Sdělil anonymně jeden z důstojníků pakistánské tajné služby.

Skupiny organizované Al-Kajdou, které pochází ze Severního Vazíristánu, stojí za útoky v Pákistánu a Afganistánu. USA se snaží udeřit na členy tohoto hnutí okolo pakistánských hranic. Letecké útoky bezpilotními letouny, jimiž USA bombarduje vybrané cíle v okrajových částech země, tvoří jeden z hlavních důvodů napětí mezi USA a Pákistánem. Podle místní vlády útoky podkopávají suverenitu země.

Mansúr byl jedním z hlavních cílů, které mělo USA na hledáčku. Rozhodně se jedná o velký úspěch v bojích proti islámskému terorismu. Už v minulosti jsme se bohužel setkali s tím, jak snadno Al-Kajda nahrazuje místa v čele svého vedení. Je tedy otázkou, do jaké míry smrt Badara Mansúra oslabila zdejší teroristické uskupení.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio