Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V divadle Komedie začal Týden neklidu

V debatě bylo několikrát zdůrazněno, že se nejedná o obhajobu stávajícího systému. Že kritika reformy není nutně chvála současné situace, ale pouze nesouhlas s jejím řešením.

V debatě bylo několikrát zdůrazněno, že se nejedná o obhajobu stávajícího systému. Že kritika reformy není nutně chvála současné situace, ale pouze nesouhlas s jejím řešením. Děkan filozofické fakulty Miroslav Stehlík se shodl s ostatními aktéry diskuse, že je mnoho důvodů, proč nevěřit současné politické reprezentaci. Důvěra v kroky volených zástupců je přitom podstatná, přeci jen mají konat v prospěch těch, kteří je volili. Podle Stehlíka však „není ministerstvo školství důvěryhodným partnerem“ pro vysoké školy. A těžko lze podle něj bariéry nedůvěry překonat na cestě za reformou školství. Vysoké školy „nevěří“ Dobešovi, že to s nimi „myslí dobře“.

David Jařáb, umělecký šéf Divadla Komedie, vyjádřil obavu, že jmenování podnikatelů do čel vysokých škol a transformace škol ve výdělečné podnikatelské subjekty, je nejlepší cestou k vytvoření legálního systému na prodej titulů za peníze.

Smyslem současných protestů, které trvají celý tento týden, je nesouhlas s připravovanými zákony reformy školství. Studentům a zaměstnancům ve školství se nelíbí zavedení školného nebo třeba propojování veřejných škol s podnikatelskou sférou a politikou a tím pádem jejich menší autonomie a akademická svoboda. Do protestů se připojilo 18 nesoukromých vysokých škol z 28 v republice. Ty jsou buď veřejné, nebo státní (policejní akademie a univerzita obrany). V Čechách vysoké školy studuje přibližně 400 000 osob, přitom na téměř padesáti soukromých školách jich studuje asi šedesát tisíc.

Ministerstvo se snaží radikálním způsobem změnit fungování školství v naší zemi a neobtěžuje se ani s pořádnou komunikací a věcnou argumentací, která by kroky potvrdila nebo alespoň podpořila. Vzhledem k obrovskému množství studentů lze očekávat masové demonstrace, protesty i jiné kroky iniciativ proti současné podobě reformy.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio