Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Karlových Varech proběhly ruské volby

Před konzulátem v Karlových Varech bylo v neděli opravdu rušno. Jen dopoledne zde byly k vidění třicet metrů dlouhé fronty Rusů, kteří čekali, až budou moci podpořit svým hlasem prezidentského kandidáta pro jejich zemi.

Před konzulátem v Karlových Varech bylo v neděli opravdu rušno. Jen dopoledne zde byly k vidění třicet metrů dlouhé fronty Rusů, kteří čekali, až budou moci podpořit svým hlasem prezidentského kandidáta pro jejich zemi. Sešlo se jich tady několik set, čímž jednoznačně překonali původní očekávání. „Lidé čekali před konzulátem ještě před otevřením volební místnosti,“ řekl náměstek předsedy karlovarské volební komise Alexander Budajev. Zúčastnili se jak turisté, tak i lázeňští hosté nebo osoby s trvalým či dočasným pobytem v Česku. K loňským vládním volbám přišlo 520 lidí, letos jich přitom jen za dopoledne bylo více než čtyři sta. Konečné číslo by mohlo dosáhnout až na tisícovku.

Voliči si mohli vybrat, zda sympatie projeví současnému předsedovi vlády Vladimíru Putinovi, kandidátovi ruské komunistické strany Gennadiji Zjuganovi, nacionalistovi Vladimiru Žirinovskijovi, třetímu nejbohatšímu Rusovi Michailovi Prochorovi či kandidátovi strany Spravedlivé Rusko Sergeji Mironovi. Přes velký zájem voličů probíhala veškerá organizace bez problémů. Vše bylo dobře zajištěno a ani čekání ve frontě nebylo moc dlouhé. Čas ovlivnit volby svou účastí mají Rusové do osmi hodin, po sečtení se výsledky odfaxují do Moskvy. Volby probíhaly i v Praze a Brně.

V Karlovarském kraji bychom napočítali více než 4500 Rusů, přímo v Kalových Varech pak podle dva roky starého údaje žije 2194 ruských obyvatel. Návštěva tohoto města se stala pro Rusy módní již v dobách Petra Velikého, hlavní příliv menšiny však souvisel s návratem kapitalismu do země. V současnosti se výrazně podílejí na ovlivňování poptávky po práci, a to především v průmyslu či stavebnictví. Jejich přítomnost se mnohým Čechům nezamlouvá, přesto je výborné, že si takový počet Rusů uvědomuje důležitost účasti u voleb a najdou si pro odevzdání svého hlasu prostor i v cizí zemi. Jejich zájem navíc očividně stále roste, přesto vše probíhá bezkonfliktně a plynule. Mnozí Češi by si z nich v tomto ohledu mohli vzít příklad, stává se u nás totiž velkým hitem kritizovat a přitom se voleb neúčastnit.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio