Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Německu vzniká nová hrozba neonacismu

Tři členové z této skupiny byli na konci roku 2011 zadrženi za vraždy, kterých se dopustili mezi lety 2000 až 2007. Obětí se stala německá policistka a devět přistěhovalců – jeden Řek a osm Turků.

Tři členové z této skupiny byli na konci roku 2011 zadrženi za vraždy, kterých se dopustili mezi lety 2000 až 2007. Obětí se stala německá policistka a devět přistěhovalců – jeden Řek a osm Turků. Při odhalení tohoto případu se vzedmula vlna kritiky na adresu policie, neboť se ukázalo, že se během vyšetření dopustila nejedné chyby.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která se pietního aktu v berlínském Koncertním domě zúčastnila, se rovněž k práci policie a pozdnímu odhalení pachatelů kriticky vyjádřila. Rodinám obětí se omluvila a požádala pozůstalé za odpuštění. Spolu s ní pak památku v poledne uctila celá země minutou ticha.

Národněsocialistické podzemí (NSU) – neonacistická skupina, ke které se všichni tři pachatelé hlásili – byla založena již v roce 1998 a je skutečně zarážející, že její činnost byla odhalena teprve loni. Zakladatelé Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt spáchali před zatčením sebevraždu, spoluzakladatelka  Beate Zschäpeová je nyní ve vazbě.

Není to poprvé, co se hovoří o NSU v souvislosti s trestnými činy. Tato skupina je, mimo jiné, spojována také s bombovými útoky, které se odehrály v roce 2004 v turecké čtvrti. Nejedná se zdaleka o jediný čin namířený v Německu proti přistěhovalcům a zdá se, že vlna xenofobie a nenávisti stále sílí. Ke krajní pravici se hlásí stále více lidí a je otázkou, jak se situace přistěhovalců v Německu bude vyvíjet, pokud se neonacistická Národnědemokratická strana Německa (NPD) dostane s širokou podporou obyvatel do většího počtu zemských parlamentů.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio