Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Praze zatkli Íránce, který chtěl obchodovat se zbraněmi

Detektivům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se podařilo rozplést jeden z největších nelegálních obchodů se zbraněmi. V únoru zadrželi v Praze Íránce jménem Behrúz Dolatzadeh.

Detektivům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se podařilo rozplést jeden z největších nelegálních obchodů se zbraněmi. V únoru zadrželi v Praze Íránce jménem Behrúz Dolatzadeh. Tento mezinárodně hledaný  muž se snažil pořídit stovky rychlopalných pušek M4 a dopravit je do své vlasti, což podléhá mezinárodnímu embargu. Informovala o tom Česká televize.

"Naši detektivové v Praze zadrželi cizího státního příslušníka, kterého následně obvinili ze dvou trestných činů souvisejících s nelegálním obchodováním z vojenským materiálem," řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták České televizi.

Na akci měly spolupracovat také americké tajné služby. Íránec údajně přiletěl loni do jejich země a pokoušel se obstarat zbraně tam, ovšem bez úspěchu. „Podepsal kontrakt na dodávku 3 tisíc kusů plně automatických pušek M4 do Íránu,“ napsalo americké ministerstvo.

Co se mu nepodařilo za oceánem, o to se chtěl pokusit u nás. Do Česka ho ale již provázela žádost o jeho sledování, která přišla ze strany amerických úřadů. Dolatzadeh v Praze podepsal kontrakt na dodávku 500 pušek M4 na export za 40 tisíc euro. Byl zatčen v hotelu Clarion, kde přebýval.

Firma, kterou měl Behrúz Dolatzádí při svých cestách zastupovat, se jmenuje Teheran Fanvar a s obchody se zbraněmi prý nemá nic společného. O svém zaměření říka: „Jsme mezinárodní společnost založená před 12 lety v Íránu. Obchodujeme s oděvy, domácími spotřebiči a elektronikou.“

Že se jen tak na svobodu nedostane, je téměř jisté. I kdyby ho totiž pustil český soud, ve Spojených státech amerických je na něj stále vydán zatykač. Z české věznice by tedy putoval rovnou do americké.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio