Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Rusku se schyluje k volbám, na Vladimira Putina se chystal atentát

Volební kampaně se v Rusku blíží ke konci a jednoznačným favoritem je Vladimír Putin. Podle výzkumů zvítězí možná již v prvním kole, má šanci získat až dvě třetiny hlasů.

Volební kampaně se v Rusku blíží ke konci a jednoznačným favoritem je Vladimír Putin. Podle výzkumů zvítězí možná již v prvním kole, má šanci získat až dvě třetiny hlasů. Vlny protestů však vzrůstají a v pondělí ráno se dokonce objevilo oznámení o chystaném atentátu na bývalého prezidenta a současného premiéra. Informovala o tom ruská státní televize První kanál. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov se ke zprávě odmítl podrobněji vyjádřit, podle agentury ITAR-TASS ji však potvrdil.

Akce měla proběhnout 4. března, tedy hned po prezidentských volbách. V souvislosti s plánovanou vraždou byli odhaleni tři atentátníci. Jeden zahynul při explozi, dva společníky zatkla policie v Oděse počátkem měsíce. Údajně šlo o teroristy s ruským a kazašským občanstvím ve službách vůdce čečenských muslimských vzbouřenců Doku Umarova, který je označován za ruského veřejného nepřítele číslo jedna.

Jeden ze dvou zatčených vyšetřovatelům vyzradil, že k atentátu hodlali použít protitankovou minu, a oznámil i místo úkrytu trhavin. Plán se nalezl v jeho počítači. Podle médií zadržený doufá, že by se spoluprací mohl vyvarovat vydání do Ruska.

Vladimír Putin byl v prezidentském křesle mezi lety 2000 a 2008. O třetí mandát se ucházet nemohl, jeho nástupcem se stal Dmitrij Medveděv. Za faktického vůdce země je ale stále označován Putin coby současný premiér. Nyní by se rád vrátil do prezidentské funkce.

Jeho oblíbenost ale poslední dobou značně klesla a lidé jsou nespokojení s jeho vládou. V neděli probíhaly bouřlivé protesty v několika ruských městech. Účastnilo se jich přibližně jedenáct tisíc lidí. Ruská opozice svolala své příznivce, aby vytvořili lidský řetězec. V centru Moskvy tak vznikl had protestujících, který měřil 16 kilometrů. Podle poslance za Spravedlivé Rusko Gennadija Gudkova, jednoho z organizátorů akce, občanům přetekl pohár trpělivosti.

Téhož dne však v Rusku probíhal odlišný pochod. Jeho účastníci prohlašovali: „My jsme pro Putina.“ A ačkoli jejich akce nevzbudila zdaleka tolik mediálního zájmu, nejspíš to budou oni, kteří dosáhnou svého. Průzkumy totiž nenaznačují možnost, že by ve volbách zvítězil jiný kandidát než právě Vladimír Putin.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio