Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Sýrii probíhá referendum o nové ústavě, boje si vyžádaly desítky životů

V Sýrii v neděli probíhalo referendum o návrhu nové ústavy. Pokud vzejde v platnost, nastane v zemi politická pluralita, se kterou skončí vláda jediné strany Baas. Nové strany se také nebudou moci zakládat na náboženství, profesi nebo etnické příslušnosti.

V Sýrii v neděli probíhalo referendum o návrhu nové ústavy. Pokud vzejde v platnost, nastane v zemi politická pluralita, se kterou skončí vláda jediné strany Baas. Nové strany se také nebudou moci zakládat na náboženství, profesi nebo etnické příslušnosti. Předejde se tak kupříkladu možnosti legalizace zakázaného Muslimského bratrstva. Právo hlasovat má 14 milionů Syřanů starších 18 let. Účast je přitom velmi vysoká, podle agentury Reuters dokonce dvojnásobná, než se předpokládalo. Objevují se však spekulace, že jsou obyvatelé nuceni dostavit se k referendu.

Až doposud se země řídila ústavou z roku 1973. Osmý článek textu prohlašuje Socialistickou stranu arabské obrody zvanou Baas za jediný útvar, který má právo společnost řídit. Tuto část by nový text obsahovat neměl.

Nová ústava navíc stanovuje, že prezident nesmí vykonávat funkci déle než po dobu dvou po sobě jdoucích sedmiletých období. Doteď v tomto ohledu žádná omezení neexistovalo. Článek však má vzejít v platnost až roku 2014, kdy se konají další prezidentské volby. Znamená to, že Bašár Asad by tak mohl zůstat u moci dalších 16 let. Na prezidentském křesle totiž pobývá od roku 2000.

Valná část prezidentských pravomocí se zachová. Nadále bude jmenovat premiéra i členy vlády, přičemž nemá povinnost řídit se vůlí většiny parlamentu. Kromě toho nová ústava údajně nezaručuje očekávané společenské změny. Právě z toho důvodu vyzvala opozice Syřany k bojkotu hlasování a prohlásila neděli za den generální stávky. Také bude i nadále platit, že prezidentem se může stát pouze muslim.

Odboj trvá v Sýrii již 11 měsíců a zahynulo při něm již okolo 7600 lidí. Nedělní nepokoje si podle agentury Reuters vyžádaly 31 životů, přičemž nejživelnější boje probíhají v Homsu. Neustávající bombardování přinutilo některé obyvatele zůstat ve svých domech už téměř měsíc.Nefungují školy ani úřady a dochází jídlo i voda. O evakuaci zraněných se pokouší Červený kříž a Červený půlměsíc.

Objevují se navíc názory, že se policie snaží obyvatele města přinutit, aby hlasovali v referendu. Údajně totiž lidem, kteří vyšli na ulici koupit si potraviny, zabavovali doklady. Následně si je měli vyzvednout ve volebním středisku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio