Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

V Temelíně i Dukovanech vyrostou nové jaderné bloky

Kromě dvou plánovaných jaderných bloků v Temelíně by měl jeden nový přibýt i v Dukovanech. V současnosti u nás z jádra pochází asi 30 % elektřiny. Původní návrh si sliboval navýšení jaderné energie až na 80 %.

Kromě dvou plánovaných jaderných bloků v Temelíně by měl jeden nový přibýt i v Dukovanech. V současnosti u nás z jádra pochází asi 30 % elektřiny. Původní návrh si sliboval navýšení jaderné energie až na 80 %. Koncepce se projednávala ještě za Kubova předchůdce Martina Kocourka a kladla si za cíl vytvoření nových osmnácti reaktorů do roku 2060. Tento návrh se zdál ale Kubovi přehnaně ambiciózní.

K ceně se ministr blíže nevyjádřil, podle něj totiž závisí na podílu obnovitelných zdrojů. Jejich podpora by znamenala navýšení ceny. Česká republika navíc není ideálním místem pro využívání alternativních zdrojů. „Nesvítí tu tolik slunce jako ve Španělsku a nefouká jako na Baltu,“ řekl Kuba. Přesto se se zvýšením podílu elektřiny z alternativních zdrojů počítá, a to kvůli závazku Evropské unii. Plánovaný nárůst by měl být ze současných sedmi procent na třináct. V návrhu se počítá s patnáctiprocentním přebytkem elektřiny, což by mělo zajistit lepší soběstačnost státu a hospodářskou stabilitu. Ke koncepci by se měla v půlce roku vyjádřit nezávislá komise.

Poptávající po elektrické energii ale hlavně zajímá, kterým směrem se díky inovacím pohnou ceny. Po jejich dlouhodobém růstu by byla regulace na místě. A co se rizika ze skladování jaderného materiálu týče, tady bychom se bát neměli – podle studií si Česko ví rady. V celosvětovém hodnocení bezpečnosti si vybojovalo hned bronzovou pozici.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio