Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vědcům se podařilo vyfotit dříve izolovaný kmen indiánů v Peru

Už od května minulého roku peruánské úřady řeší náhle objevení amazonského kmene Mashco-Piro podél toku řeky. Jeden ze stovky kmenů po celém světě, stále nekontaktovaný moderní společností, se zničehonic objevil podél Amazonky, v místech, kde je rušný turistický ruch a říční doprava.

Už od května minulého roku peruánské úřady řeší náhle objevení amazonského kmene Mashco-Piro podél toku řeky. Jeden ze stovky kmenů po celém světě, stále nekontaktovaný moderní společností, se zničehonic objevil podél Amazonky, v místech, kde je rušný turistický ruch a říční doprava. Kmen Mashco-Piro žil doposud skryt před zraky turistů a všech v národním parku Manu. Jen při opravdu vzácných příležitostech bylo možno je zachytit na fotografii.

Co stojí za jejich přesunem z bezpečí pralesa k břehu řeky, kde jsou indiáni na očích turistů, se snaží vyřešit organizace Survival International. Podle nich za přesunem k řece může těžká těžba dřeva, která je na severní části parku Madre de Dios, také stále se zvyšující ruch letecké dopravy a těžba ropy a zemního plynu.

Navzdory tomu, že jsou teď členové kmenu více na očích turistů, chtějí spíš zůstat v ústraní. V říjnu se s nimi dostal do křížku lesní hlídač, v listopadu dokonce zabili indiána z kmene Matsiguenka, Nicoláse „Shaca“ Florese, který s kmenem Mashco-Piro udržoval již déle vztahy. Dokázal se s nimi jako jediný domluvit, mluvil dvěma příbuznými dialekty. Španělský archeolog Diego Cortijo díky Shacovi indiány jako jeden z výjimečných mohl spatřit a vyfotografovat, dnes už se ale k nim nikdo bez možnosti ohrožení nebude moct přiblížit. Proč indiáni Shaca zabili, si archeolog vysvětluje tím, že Flores jim donášel hrnce a mačety, nedodal jim další a to se mohlo stát důvodem, proč po něm členové kmenu vystřelili šípem. Mohlo se ale i stát, že vstoupil až moc hluboko do jejich teritoria.

Nebezpečí, že by se mohli turisté s členy kmene dostat do konfliktu, stále narůstá, a proto peruánské úřady vydaly zákaz plavidlům se přibližovat ke břehu. Turisté ale stejně indiány fotografují a na břehu jim zanechávají oblečení, i přesto, že po nich členové Mashco-Piro několikrát vystřelili šípy za vstup na území jejich předků. Peruánské úřady se tak obávají, že tento kmen bude dost těžké uchránit od vnějších vlivů moderního světa. Kvůli jejich izolovanosti by je mohly snadno zabít běžné civilizační nemoci jako chřipka, na kterou máme vytvořenou imunitu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio