Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vláda údajně ušetřila deset miliard v boji s korupcí

Na úterní tiskové konferenci premiér spolu s místopředsedkyní vlády Karolínou Peake shrnuli pohled vlády na úspěchy protikorupčních opatření.

Na úterní tiskové konferenci premiér spolu s místopředsedkyní vlády Karolínou Peake shrnuli pohled vlády na úspěchy protikorupčních opatření. Podle údajů vlády se ušetřilo přes deset miliard, a to hlavně díky snížení provozních výdajů na ministerstvech, rušení podezřelých nákupů a zakázek nebo rušení nákupu nové techniky pro Ministerstvo obrany. Podle Karolíny Peake, která je Předsedkyní výboru pro koordinaci boje s korupcí, se podařilo splnit 40 bodů z celkových 84 zahrnutých v protikorupční strategii vlády.

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění agentury Eurobarometr, jejíž šetření v jednotlivých státech zveřejnila Evropská komise, považují tři čtvrtiny Evropanů korupci za vážný problém. Výzkumná agentura se zaměřovala hlavně na hodnocení korupce a nápadu ve společnosti, která se týká korupční činnosti, a České republice ve velkém množství okruhů náleží přední místa v nespokojenosti.

Například 64 % občanů České republiky souhlasí s výrokem, že je v naší zemi korupce rozšířenější než v jiných zemích EU, 95 % lidí souhlasí, že se korupce vyskytuje v národních institucích a jen 12 % dotázaných věří, že u nás existuje dostatečná systém pro odrazená lidí od dávání či přijímání úplatků.

Korupce je velkým tématem, které má to specifikum, že ho mají řešit politici, i když právě oni jsou svými korupčními aférami nejvíce proslulí a v rámci svých mocenských aktivit mají pro korupci pravděpodobně také největší prostor a příležitost. Kvůli provázanosti politiky a obchodní sféry a častým skandálům společnost nemůže tak úplně věřit výkřikům o úspěšném boji s korupcí, ať už je vyslovuje jakýkoliv politik. Nedůvěra občanů v situaci v zemi sice ukazuje na úroveň korupce u nás, zároveň ale dává najevo, že nám tyto otázky nejsou lhostejné a že společnost sama tlačí na změny.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio