Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

VV nechtějí Kalouskovy škrty, usiluje se o kompromis

Výkonná rada Věcí veřejných věnovala úterní dopoledne jednání o tom, jaký postoj strana zaujme k plánovaným škrtům na dlaších jednáních s koaličními partnery ODS a TOP 09. Věci veřejné hájí dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to proto, aby se na potraviny vztahovala zvýhodněná sazba.

Výkonná rada Věcí veřejných věnovala úterní dopoledne jednání o tom, jaký postoj strana zaujme k plánovaným škrtům na dlaších jednáních s koaličními partnery ODS a TOP 09. Věci veřejné hájí dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to proto, aby se na potraviny vztahovala zvýhodněná sazba. Tomu ale nemůže přijít na chuť ODS, které se více zamlouvá jednotná devatenácti až dvacetiprocentní sazba. Co se zvýšení daně z příjmů týče, VV jsou schopny podřídit se, zvedne-li se o procento daň firmám. Shoda ale panuje u návrhu na zdanění bohatých, přestože ODS by toho opatření považovala za mimořádné.

Problém ale nastává při jednání o zmrazení důchodů. VV jsou jednoznačně proti. „Jediné, co bychom mohli, kývnout na snížení valorizace na hodnotu inflace,“ řekl poslanec Michal Babák. „Navrhujeme také větší zdanění hazardu od příštího roku. Nyní je pro stát výnos ze zdanění hazardu 6 až 7 miliard korun ročně, mohlo by to být více, pokud by například výherci museli danit své výhry," doplnil. Striktní "ne" bude z pohledu Věcí veřejných dále patřit i zrušení porodného, uhlíkové dani a nové spotřební dani na víno. Možný příjem by pak mohla představovat daň z převodu nemovitosti.

Mnohé návrhy si jistě zaslouží zamyšlení. Co například neustálý boj proti hazardu? Jistě,v případě hazardu nejde zrovna o chvályhodnou činnost, ale přiznejme si, hazard je a hazard bude. Z něj jdou přitom státu miliardy. Řešením celé problematiky může být jediné – kompromis. Je nereálné, aby se strany shodly na všech změnách, přesto v některých případech svítá naděje, že se jistá dohoda rýsuje.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio