Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Výdělek ČEZu překonal očekáváný cíl

Čtvrtý kvartál minulého roku souvisí právě s čerstvým Benešovým mandátem. Nějaké větší srovnávání s jeho předchůdcem Martinem Romanem ale prozatím není na místě, protože jde teprve o začátek jeho vedení.

Čtvrtý kvartál minulého roku souvisí právě s čerstvým Benešovým mandátem. Nějaké větší srovnávání s jeho předchůdcem Martinem Romanem ale prozatím není na místě, protože jde teprve o začátek jeho vedení. Roman ČEZ opustil kvůli třetinovému poklesu zisku, společnost přitom rozjížděla investice za stamiliardy. Jeho nástupce se v čele ČEZu zdrží až do roku 2017. Zmiňovaný čtvrtý kvartál pod jeho taktovkou vynesl oproti očekáváným 13,2 miliardy čistý zisk 14,3 miliardy korun, přesto zaznamenala společnost meziroční pokles o 13 procent.

Pro rok 2012 se počítá spíše se stagnací, i tak se jistý nárůst zisku plánuje. „Výsledky loňského roku potvrzují důležitost ČEZ pro českou ekonomiku. Do státního rozpočtu loni Skupina ČEZ přispěla na daních a dividendách 43 miliardami korun. Je také velmi pozitivním signálem, že ČEZ je jednou z mála energetických společností, které byly schopny udržet během loňského roku svůj rating,“ pochvaloval si výsledky předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Společnost se chce do budoucna věnovat plánované dostavbě Temelínu. Díky programu Nová vize tak usiluje o finanční stabilizaci a zvýšení hodnoty Skupiny ČEZ. Na základě zveřejněných výsledků se dá očekávat, že by i v tomto směru mohla společnost svých cílů dosáhnout. Přesto nutno podotknout, že zisky sice převýšily očekávání analytiků, s důvěryhodností společnosti to jde ale z kopce. Na její reputaci se podepsalo nedávné vyšetřování v Albánii kvůli účetním podvodům, konkrétně neoprávněnému pokutování či vykazování lživých ztát. ČEZ by měl na svém jméně pravděpodobně ještě pořádně zapracovat a ne se spokojit s relativně lichotivými zisky.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio