Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vyjící pes bude důvodem pro vniknutí policie do bytu

Novely zákonů na ochranu zvířat a o policii poslala vláda do parlamentu a nyní se čeká, jak bude znít jeho verdikt. Schválením by policisté dostali novou pravomoc.

Novely zákonů na ochranu zvířat a o policii poslala vláda do parlamentu a nyní se čeká, jak bude znít jeho verdikt. Schválením by policisté dostali novou pravomoc. Jejich možnosti by nekončily u zásahů, kdy zvíře trpí vedrem v autě, ale při podezření na týrání by mohli vstoupit do bytu.

Šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík s návrhem nesouhlasí. „Když se to přežene ad absurdum, mohli by policisté vniknout i do bytu, kde sousedé mají podezření, že nikdo již měsíc nekrmí rybičky v akváriu,“ vyjádřil se. Nedotknutelnost obydlí navíc zahrnuje Listina základních práv a svobod a její narušení je možné jen ve výjimečných případech. „Mám rád psy, mám už třetího z útulku. Ale jsem přesvědčen, že úpravu není možné vnímat tak, aby policisté směli jít do jakéhokoli obydlí, třeba kvůli záchraně jednoho domácího mazlíčka,“ sdílí Gazdíkův názor i stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Dodal, že na předložený návrh bude nahlíženo jako na problematiku odposlechů nebo domovních prohlídek. Vstup do bytu by tak musel odsouhlasit soudce nebo státní zástupce.

Ministerstvo zemědělství, autor návrhu, vše zdůvodňuje tím, že zvířata, která nemohou vykonávat potřebu jinde než v bytě, mohou mít špatný vliv na zdraví osob žijících v jejich blízkosti. K nákaze může přispět i zanedbání veterinární péče nebo prosakování různých látek z uhynulého zvířete. Pokud týrané zvíře unikne, zvyšuje se tím i riziko útoku na člověka.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio