Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Výletní loď, na které v noci hořelo, míří do malajsijského přístavu

Ve čtvrtek se vydala velká italská výletní loď Azamara Quest s 590 pasažéry a 411 členy posádky na na sedmnáctidenní turistickou plavbu z Manily. Následujícího dne ale na její palubě vypukl požár.

Ve čtvrtek se vydala velká italská výletní loď Azamara Quest s 590 pasažéry a 411 členy posádky na na sedmnáctidenní turistickou plavbu z Manily. Následujícího dne ale na její palubě vypukl požár. Ten se sice podařilo prakticky ihned uhasit, ale přesto způsobil posádce i pasažérům nepříjemné komplikace. Z provozu byla vyřazena elektřina, klimatizace, dodávky vody a další služby. Po uhašení požáru se navíc ukázalo, že má loď poškozený motor.

Loď byla několik hodin unášena proudem, než se posádce podařilo jeden z motorů opravit. Poté byly obnoveny i dodávky vody a vše ostatní. Během nehody nebyl zraněn nikdo z pasažérů. Pět členů posádky se však otrávilo kouřem a jeden z nich musel být dokonce hospitalizován.

Po zprovoznění jednoho z motorů se situace uklidnila, takže nebylo nutné přejít k plánované evakuaci. K lodi vyrazilo na pomoc filipínské vojenské plavidlo a spolu s vlečným plavidlem nyní doprovázejí loď do malajsijského přístavu Sandakan.

Larry Pimentel, člen vedení firmy Azamara Club Cruises, která loň provozuje, se v přístavu setká s cestujícími a vzhledem k předčasnému ukončení plavby s nimi prodiskutuje další postup.

Poslední dobou se bohužel množí případy dopravních nehod velkých zaoceánských lodí. Před měsícem měla kvůli požáru ve strojovně problémy italská výletní loď Costa Allegra, která byla nakonec odtažena na Seychelské ostrovy. Snad nejhorší nehoda za poslední roky ale postihla loď Costa Concordia, která v lednu ztroskotala na jihu Itálie, zřejmě vinou kapitána. Při neštěstí tehdy zahynulo 32 osob.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio