Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zakladatel Megaupload Kim Dotcom propuštěn z vazby

Kim Schmitz, který vystupuje pod jménem Kim Dotcom, byl propuštěn novozélandským soudem s řadou podmínek: musí se nacházet na domluvené adrese, od které se nesmí vzdálit o více než 80 kilometrů, jeho pohyb bude kontrolovat elektronický náramek. Zakázáno má i přístup k internetu.

Kim Schmitz, který vystupuje pod jménem Kim Dotcom, byl propuštěn novozélandským soudem s řadou podmínek: musí se nacházet na domluvené adrese, od které se nesmí vzdálit o více než 80 kilometrů, jeho pohyb bude kontrolovat elektronický náramek. Zakázáno má i přístup k internetu. Soud svůj verdikt podložil faktem, že Kimovi byly odebrány všechny peníze, bez kterých se nemůže dostat ze země.

Kim Dotcom byl 20. ledna obviněn a uvězněn za porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví, a to za poskytování  filmů a jiného chráněného vlastnictví. Majitele autorských práv měl touto činností připravit o půl miliardy dolarů. Byl zatčen novozélandskou policií na základě žádosti FBI, rozhodnutí soudu tedy USA rozhodně nepotěší. Spojené státy stále žádají o vydání Kima Schmitze do země, kde by měl projít americkým soudním jednáním, které by o jeho trestu zřejmě rozhodlo jinak. USA podají oficiální žádost o jeho vydání začátkem března. Zda bude Schmitz souzen americkou justicí, se rozhodne v srpnu.

Tento proces ovšem nenechal klidnou skupinu Anonymous. Když vláda zatkla Schmitze, zablokovala vládní servery. Jakmile se dozvěděla, že za žalobou stojí nahrávací společnosti, problémy s weby se vyskytly i u nich. Stejně tak u spousty dalších, kteří s touto kauzou něco měli společného.

Megaupload není rozhodně jediným zrušeným serverem tohoto typu, zastavování podobných webů probíhá na celém světě. Internetová válka se opravdu rychle rozvíjí a aktivisté ani strážci zákona ustupovat nebudou.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio