Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Žalobce rozhodl: Článek nebyl trestný, jen nevkusný

Státní žalobce rozhodl, že trestní oznámení podané Ondřejem Liškou ze Strany zelených je bezpředmětné. Liška označil článek za rasistický, antisemitský a hluboce nenávistný.

Státní žalobce rozhodl, že trestní oznámení podané Ondřejem Liškou ze Strany zelených je bezpředmětné. Liška označil článek za rasistický, antisemitský a hluboce nenávistný. Prý naznačuje svými formulacemi, že židovský národ krade více než ostatní, a obsahuje další řadu výrazů, které mohou působit nenávistně.

Státní zastupitelství se ale postavilo proti stíhání Bartoše. Ondřej Liška již byl zpraven o tom, že text sice je obhroublý, ne zrovna duchaplný a ukazuje silnou zaujatost proti židovské kultuře, ale úkolem žádného z orgánů v trestním řízení není posuzování duchaplnosti, etičnosti, inteligence nebo prosazování dobrého vkusu. Alespoň v takovém duchu se vyjádřila státní zastupitelka Vrbová pro ČTK.

Adam Bartoš je známý svými provokativními texty. O antisemitismu, z kterého je obviňován, se vyjádřil v tom smyslu, že není antisemitou do té chvíle, dokud to znamená iracionální nenávist vůči Židům jako národu nebo rase. „Je-li však antisemitismem jakákoli kritika Izraele či židovského počínání (o tuto definici antisemitismu se Židé dnes sami snaží), pak se takové nálepce v dnešní politicky korektní době nejspíše nevyhnu,“ napsal pro své čtenáře.

V článcích pro server FreeGlobe nebo svůj blog se však dotýká tématu židovství způsobem, který je minimálně na hranici dobrých mravů. Lze v nich vyčíst přesvědčení, že existuje spiknutí nejmocnějších rodů s židovským původem (například Rotshildové a Rockefelleři, kteří figurují i v různých konspiračních teoriích), mající za svůj cíl získání světové kontroly a nadvlády, což ostatně potvrdil i v inkriminovaném textu. I přes takovéto názory jej však prezident Václav Klaus označil za geniálního, jelikož vedle židovského národa jsou předmětem jeho zájmu i sympatizanti Václava Havla, kterým říká "pravdoláskaři".

Ondřej Liška vyjádřil nespokojení s rozhodnutím Státního zastupitelství. Uvažuje o možnosti se odvolat, protože, jak napsal: „Nadále považujI hlásání názoru, že Židé nebo kterýkoliv jiný národ kradou více než národy jiné, za šovinismus a rasismus.“

Státní zastupitelství se tentokrát rozhodlo chránit svobodu slova více než dobré mravy a čest osob článkem dotčených. Podle jeho názoru, který mohl mnoho lidí i zklamat, se autor nedopustil naplnění skutkové podstaty žádného trestného činu. Přesto je tato varianta lepší: ponechat dále novinářům a blogerům možnost psát si všechno, co chtějí, a případné prohřešky ponechat na občanskoprávních žalobách od lidí, kteří se budou cítit dotčeni. Druhá možnost by mohla vyústit ve strach napsat svůj názor, protože je „na hraně".

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio