Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zálohy za péči od VZP menším nemocnicím nestačí

Problém je v tom, že úhradová vyhláška sice říká, že nemocnice mohou letos pracovat na vyšší výkon a tím si přilepšit, to by se ale odrazilo až v doplatku v polovině roku 2013. To však nehraje s datem plánovaného zvýšení platů, které bylo stanoveno na leden letošního roku.

Problém je v tom, že úhradová vyhláška sice říká, že nemocnice mohou letos pracovat na vyšší výkon a tím si přilepšit, to by se ale odrazilo až v doplatku v polovině roku 2013. To však nehraje s datem plánovaného zvýšení platů, které bylo stanoveno na leden letošního roku. Nabídnuté zálohy ho nepokryjí. Nemocnice se obávají, že nedodržení slibu vlády vyvolá protesty odborů.

„Žádné zvyšování platů po dnešku nepřipadá v úvahu. VZP nabídla zálohy ve výši závěru roku 2011. Je to sice více, než před týdnem nabídly zaměstnanecké pojišťovny, které dávají zálohu vypočtenou z roku 2010, ale nepokryje to ani inflaci a DPH,“ usoudil právník AČMN Stanislav Fiala. Doufá, že se povede platy alespoň udržet, jejich zvýšení ale momentálně nepřipadá v úvahu.

Ministr Leoš Heger poradil nemocnicím, aby se kvůli platům obrátily na kraje. Fiala ale říká, že něco takového není možné už proto, že ze 130 členských nemocnic patří krajům asi jen 60, zbytek tvoří nemocnice městské, církevní nebo soukromé, se kterými kraje nemají co dočinění.

Jak říká Fiala: „Zvýšení platů slíbili pan ministr a vláda lékařům a nedali na to peníze“. Z krajů ale toto rozhodnutí nepřišlo, tak proč by měly situaci řešit? A i kdyby, na dotace nemocnicím prý peníze stejně nemají. Očekávané zvýšení platů o deset procent se tak očividně konat nebude, naopak vlna protestů by nebyla nic nečekaného.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio