Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zamrzlo Černé moře

Obyvatelé přístavních měst v Rumunsku, na Ukrajině i v Rusku si mohou užívat možnosti takřka biblické – procházet se po hladině moře. Mohou za to silné mrazy, které od začátku února sužují celou Evropu, východní nevyjímaje.

Obyvatelé přístavních měst v Rumunsku, na Ukrajině i v Rusku si mohou užívat možnosti takřka biblické – procházet se po hladině moře. Mohou za to silné mrazy, které od začátku února sužují celou Evropu, východní nevyjímaje. Na internetu se postupně objevují videa a fotografie z různých míst zasažených mrazy, například právě z břehů Černého moře.

Na záběrech z největšího černomořeského přístavu, z ukrajinské Oděsy, můžete slyšet zlověstný skřípot ledových ker, které o sebe třou na hladině moře. Na jiných zase můžete obdivovat němou krásu přírodní scenérie, která se moc často v těchto zeměpisných šířkách nevyskytuje.

Krása ale není to jediné, čím si hluboké mrazy získaly pozornost lidí. Kvůli tlustému ledu a nízké teplotě umírají mořští ptáci, kteří nemohou lovit ryby a v zimě jim rychle dochází energetické zásoby.

Také nákladní přeprava trpí ztráty. Server Heavy Lift informuje o tom, že mnohé přístavy nemohou nakládat zboží, jelikož jsou neprůplavné, stejně jako moře okolo nich. Ostatně i Dunaj je ve své splavné části z většiny pokrytý tlustým ledem. Lodě, které míří do splavných přístavů, mají nabírají v Černém moři většinou několikadenní spoždění.

Po celé Evropě si mráz vyžádal již přes pět stovek lidských obětí, u nás jich bylo dvacet. Nejvíce lidí, kteří umrzli, počítá Ukrajina a Rusko, ale ani Itálie nebyla ušetřena a hlásí několik desítek mrtvých. V Maďarsku si lidé topí znehodnocenými bankovkami, které ve formě forintových briket dostávají charitativní organizace, které se starají o lidi bez domova. Zatím bylo spáleno množství bankovek, které by odpovídalo 18 miliardám korun, pokud by všechny platily.

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio