Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zamrzlý výzkum – akreditační komise vyjádřila své výtky vůči fakultě práv v Plzni

Všechny snahy vedení ZČU odvrátit rozhodnutí akreditační komise se asi vypařují do prázdna – komise již zveřejnila všechny důvody, díky kterým magisterský program právnické fakulty ztratil akreditaci na další rok.

Všechny snahy vedení ZČU odvrátit rozhodnutí akreditační komise se asi vypařují do prázdna – komise již zveřejnila všechny důvody, díky kterým magisterský program právnické fakulty ztratil akreditaci na další rok. Fakulta se podle nich téměř pět let nezúčastnila žádného výzkumného projektu, neuskutečnila žádnou odbornou studii ani nevydala knihu. Kromě toho trpí fakulta nedostatkem profesorů a docentů. Komise upozornila, že ani jeden z garantů nepracuje na plný úvazek na fakultě – své nasazení dělí mezi Univerzitu a jiné pracoviště. Na tento stav upozorňovala už před třemi lety, ale od roku 2009 se počet kvalitních lektorů stále jen snižoval.

Prohlášení komise bylo předáno děkanovi, který nyní se svým týmem bude zprávu zkoumat a sdělí vedení univerzity další kroky. Rektorka s děkanem se chtějí kvůli blížící se krizi fakulty sejít s ministrem školství Josefem Dobešem, aby se dohodli na postupu zabezpečení studentů práv pro dokončení jejich studia. Zrušení fakulty by mohlo postihnout téměř tisícovku studentů magisterského studia a další studenty bakaláře. Ministr Dobeš se v diskuzi vyjádřil, že všem studentům ministerstvo školství pomůže. Budou nejspíš přeloženi na právnické fakulty v Praze, v Brně a Olomouci.

Plzenští studenti se ale rozhodně nehodlají vzdát. Podávají proti rozhodnutí akreditační komise stížnost k Ústavnímu soudu. Od roku 2009, kdy na univerzitu byly prozrazeny případy rychlostudentů, fakulta prochází těžkými časy a všechna příkoří odnášejí právě studenti. Nechtějí být souzeni za chyby druhých. Komise z ministerstva školství zcela nestoudně studenty drží místo rukojmích, jako kdyby na nich vůbec nezáleželo. Doufejme, že se pro studenty plzeňských práv situace obrátí v dobré.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio