Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Železniční neštěstí v Polsku: 16 mrtvých a státní smutek

Na jihopolské frekventované železniční trati mezi Varšavou a Krakovem došlo v sobotu večer k jednomu z nejhorších drážních neštěstí v dějinách Polska. Vlak mířící do hlavního města se v plné rychlosti čelně srazil s rychlíkem z Varšavy.

Na jihopolské frekventované železniční trati mezi Varšavou a Krakovem došlo v sobotu večer k jednomu z nejhorších drážních neštěstí v dějinách Polska. Vlak mířící do hlavního města se v plné rychlosti čelně srazil s rychlíkem z Varšavy. Nehoda, při níž se prvních několik vagonů na obou stranách složilo jako harmonika a vyletělo z trati, zanechala 16 obětí a přes 50 zraněných, většinou těžce.

V obou vlacích cestovalo kolem 350 lidí včetně několika cizinců. Podle agentury Reuters byli hospitalizováni pouze Poláci, česká ambasáda ve Varšavě však potvrdila, že mezi zraněnými je i jeden Čech. "Mám vykloubenou klíční kost, nějaké rány na noze, ale jinak je to dobré," řekl Marek Sikora pro Českou televizi. Z nemocnice by prý měl být propuštěn do dvou dnů. Své osobní zážitky ze srážky popisoval jako obrovskou ránu, po níž nastala tma a pár okamžiků si nic nepamatuje. Poté už vzpomíná jen na křik a naříkání ostatních pasažérů.

"Vlak vůbec nebrzdil, nic jsme netušili a najednou přišla rána," líčí další cestující, kteří seděli v posledním vagónu a náraz pro ně nejspíše nebyl tak prudký, mají tedy ze srážky komplexnější dojem. "Házelo to s námi na všechny strany a do toho se ozývalo skřípění kovu. Modlili jsme se, aby se vlak nepřevrátil."

Vyprošťovací práce a transport zraněných do nemocnic začaly probíhat téměř okamžitě, přesto se však záchranářům podařilo patnáctou a šestnáctou oběť dostat z trosek ven až v neděli krátce po poledni.

Polský prezident Bronislav Komorowski vyhlásil na pondělí a úterý státní smutek. Havárie je nejhorší za posledních 22 let. Tehdy do sebe v mlze najely dva vlaky ve Varšavě, počet obětí byl shodný se sobotní havárií. Nejtragičtější vlakové neštěstí v Evropě za posledních 20 let se událo v Německu, kde v roce 1998 vykolejení rychlovlaku a jeho náraz do pilíře silničního mostu, který se na soupravu následně zřítil, nepřežilo 101 lidí.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio