Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zeman je oficiálním kandidátem na prezidentské křeslo

Karel Schwarzenberg, Jana Bobošíková, Jan Fischer. A nyní i Miloš Zeman, expremiér a bývalý člen ČSSD. Ti všichni potvrdili svou kandidaturu na post prezidenta České republiky, kterého budeme volit příštím rokem.

Karel Schwarzenberg, Jana Bobošíková, Jan Fischer. A nyní i Miloš Zeman, expremiér a bývalý člen ČSSD. Ti všichni potvrdili svou kandidaturu na post prezidenta České republiky, kterého budeme volit příštím rokem. Po deseti letech, kdy prohrál proti Václavu Klausovi, se tak Zeman opět pokouší dobýt Hrad.

S oznámením kandidatury svého čestného předsedy Zemana SPOZ počkala až do ústavní změny volby prezidenta, která již prošla českým parlamentem – bez ní by Zeman neměl šanci. Bývalý premiér podmínil svou kandidaturou podporou občanů, proto Zemanovci hodlají svému leaderovi zajistit zákonem stanovený padesát tisíc podpisů občanů, které ho pustí do přímé volby. Nepočítají s tím, že by měl mít jejich kandidát podporu dvaceti poslanců nebo deseti senátorů. V současné době se ještě stále pracuje na přípravě přímé volby – již existuje návrh zákona o pravidlech volby. Nová hlava státu se bude volit příští rok na přelomu ledna a února.

Z předběžných průzkumů je jisté, že lidé budou stát v prezidentských volbách hlavně o nestrannost. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg za největšího konkurenta z doposud přihlášených kandidátů vidí Jana Fischera, bývalého úřednického premiéra. Strany, které tedy zatím očekávají úspěch kandidátů ze svých vlastních řad tak asi budou překvapeni – z průzkumu vyšlo, že o přízeň voličů by mohl zabojovat ještě ekonom Jan Švejnar, nebo i Tomio Okamura. Oba dva si ale prozatím svou kandidaturu rozmýšlejí. Další, na jejichž možné přihlášení do kandidatury se ještě čeká, je Miroslava Němcová, Přemysl Sobotka (ODS) a Jiří Dienstbier (ČSSD).

Počet kandidátů neustále roste, je jasné, že bude z čeho vybírat – ale opravdu se rozhodne podle hlasů voličů, z nichž podle průzkumu jedna třetina striktně k volbám odmítla jít. Jak to tedy dopadne s přímou volbou příští rok? Uvidíme, jestli nezůstaneme po volebních kampaních většiny kandidátů radši doma a necháme všechno „náhodě“…

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio