Zlato, co si dáš? – kousek pravé Itálie na Žižkově
Autor: Ester Budinská (13. 5. 2014)
Zatímco italských restaurací je v Praze víc než dost, něco jako wine-bar, kde můžete posedět s přáteli a dát si k tomu jen něco malého k snědku, tu nikdy nebyl. Toho si všimli i dva mladí Italové, kteří se rozhodli toto bílé místo zaplnit. A podařilo se jim to na výbornou.
Zlato, pojď do Itálie
Podnik Zlato, co si dáš? na pražském Žižkově již půl roku láká především svou atmosférou. Ve sklepních prostorách se nacházejí hned čtyři různé místnosti, z nichž každá vás vezme do jiného koutu Itálie. Florencie, Benátky, Neapol, Řím… stačí si vybrat a pak už se jen kochat tematickými obrazy na stěnách, které vás přenesou na Apeninský poloostrov stejně jako vstřícnost a otevřenost místního personálu.
Dám si tiramisú!
Co se týče jídla, je hlavním lákadlem především známý italský dezert – tiramisú. Vybrat si můžete hned z osmi druhů této oblíbené pochoutky, která ve volném překladu znamená: rozvesel mě! A ve Zlato, co si dáš? to vzali doslova – posypán kakaem se úplně rozplývá na jazyku a rozehrává přímo explozi chutí. Aby taky ne, když jeho příprava probíhá podle starých domácích receptů majitelů podniku, tedy zcela domácí výrobou. Ať už zvolíte klasiku s Amarettem nebo netradiční s Baileys, neskončíte u jednoho kousku. A pokud chcete majitelům udělat radost, nebuďte konzervativní a dejte si tiramisú nazvané stejně jako celý podnik. Ten je totiž se Stregou, pravým italským likérem vyráběným poblíž Neapole a vonící po skořici a bylinkách.
Bruschette – slané dobrůtky
Mezi slanými pochoutkami najdete především klasické italské bruschetty – od tradičních pomodoro (s rajčátky, oreganem a bazalkou) a caprese (rajčata a mozzarella) až k téměř gurmánským jako je například napoletana s ančovičkami a olivami. Krásně křupavé a čerstvé, nejideálnější k vínu. I zde je kladen důraz na tradiční domácí recepty i výrobu, a například olivový olej pochází přímo z rodiny jednoho z majitelů,která v Itálii vlastní olivový háj.
A sklenička prosecca
Jak už napovídá označení wine-bar, o víno zde není nouze. Dopřát si můžete jak skvělé italské točené víno (především prosecco je přímo znamenité) tak i celou láhev. Ceny se bát vůbec nemusíte, naopak. Pohybují se zde okolo dvou až tří stovek za láhev, což je na restauraci velmi slušné.
Na kávu či párty
Ať už se rozhodnete zajít sem na odpolední kávu (která je mimochodem také pravá italská z Neapole, což poznáte už podle vůně) a tiramisú nebo na večerní posezení se skleničkou dobrého vína, je dobré vědět, že jednotlivé místnosti se dají i rezervovat pro větší skupiny lidí. Ideální místo na sraz se spolužáky či narozeninovou oslavu. Několikrát měsíčně se zde také pořádají tematické večery s promítáním italských filmů, fotbaloví fanoušci zas ocení vysílání italské ligy. Jediná nevýhoda kamenných sklepních prostor je větší chlad, který především v zimě může být pro někoho nepříjemný. V létě však naopak oceníme, když se z rozpálených pražských ulic zchladíme v příjemných prostorách při skleničce vína či kávě a tiramisú.
Info:
Zlato, co si dáš?
Lupáčova 341/19
Praha 3 - Žižkov
Web, Facebook
Ceny:
Káva - od 29,-
Víno - od 30,-
Bruschette - od 49,-
Tiramisú - od 50,-
Komentáře